... is een knarsplaat of therapeutische opbeetplaat?

Ongewenste mondgewoonten zoals klemmen en knarsen komen veel voor. Geschat wordt dat 30% van de bevolking knarst of klemt tijdens het slapen. Klemmen en knarsen noemen we bruxisme. Als gevolg van knarsen slijten tanden en/of kiezen extra snel af. Vaak ontstaat er een glad vlak en is alle reliëf verdwenen. Daarnaast is het geluid van iemand die knarsetand verschrikkelijk. Vaak horen we ouders over deze geluiden. Helaas is knarsen een uiting van spanning, welke niet zo 1 2 3 weg te nemen is.

Bij klemmen zijn er in de mond minder duidelijk tekenen aanwezig, al kunnen er stukjes van tanden en kiezen breken. Buiten de mond zijn wel duidelijkere tekenen aanwezig. Zowel bij klemmen als knarsen zie je vaak goed ontwikkelde kaakspieren. Bij onderzoek blijken deze spieren meestal gevoelig te zijn.

Om het gebit tegen klemmen en vooral knarsen te beschermen, kan er een knarsplaat worden vervaardigd. Er worden twee afspraken gemaakt. Tijdens de eerste afspraak maken wij drie scans. Eén van de bovenkaak, één van de onderkaak en één hoe u dichtbijt. Deze gegevens worden naar het laboratorium verstuurd en zij maken de knarsplaat. De knarsplaat wordt gefreesd, waardoor deze zeer goed past. Na tien werkdagen krijgen wij de knarsplaat terug en laten u tijdens de tweede afspraak zien hoe u de knarsplaat dient te gebruiken. In het begin zal deze erg strak zitten. Wij adviseren daarom om de eerste paar dagen de knarsplaat enkele uren voor het slapengaan in te doen, zodat het iets kan wennen. Wennen is het zeker, maar na verloop van tijd hoort de knarsplaat er gewoon bij.

Het kan echter ook gebeuren dat door het klemmen of knarsen het kaakgewricht overbelast raakt. Wanneer dit het geval is, zal er een therapeutische Opbeetplaat worden gemaakt. De opbeetplaat is dikker dan een knarsplaat, waardoor het kaakgewricht in een positie wordt gebracht welke het minst belastend is. Zo hopen we dat het kaakgewricht voldoende wordt ontlast, zodat er weer pijnvrij kan worden gefunctioneerd, of de mond normaal open kan.

Wat we de laatste tijd vaak tegenkomen is dat er sportbitjes bij de winkel worden gekocht, welke je zelf in warm water moet vormen. Deze blijven vrij zacht en zullen niet goed aansluiten, waardoor ze makkelijk loskomen. Een knarsplaat of therapeutische opbeetplaat is van een harde kunststof, wat er voor zorgt dat de druk veel beter verdeeld wordt over een groter vlak tijdens klemmen of knarsen.

Heb je vragen over klemmen of knarsen? Stel ze dan gerust. We kunnen er tijdens de controle meer over vertellen en een voorbeeld laten zien.